THEATER

Don’t just think outside the box

question the box. 

Wisselgeld

Mensen zeggen: Laten we een eerlijk gesprek aangaan. Wat ze bedoelen is: Wees assertief, maar niet te.

Mensen zeggen: Zeg wat er is. Wat ze bedoelen is: Maar laat het niet over mij gaan of als het dan echt moet dan wel op een enigszins positieve, lieve, niet beschuldigende manier.

Mensen zeggen: Ga de dialoog met mij aan. Wat ze bedoelen is: Maar laat mij de held van het gesprek zijn. Laat mij het eerst, laatst en het langst aan het woord. Laat mij denken dat ik het snap en dat ik jou geen pijn doe. Laat mij weten dat ik een van de goede en nog steeds relevant ben.

Mensen zeggen: Laten we een eerlijk gesprek aangaan. Dat is belangrijk. Als we de dialoog niet meer aangaan zijn we verloren.

 

Hoe kun je mensen met privileges wijzen op ongelijkheid in de samenleving, en hen  uitnodigen om gezamenlijk de maatschappij inclusiever te maken?

Crystal Hassell doet dit met haar voorstellingen, en heeft daarvoor Wisselgeld betaald. In deze lecture performance onderzoekt zij wat er gebeurt als zij dat wisselgeld heel expliciet maakt. En ook, wat gebeurt er als zij geen of minder wisselgeld betaalt?

PRAKTISCH:

In totaal duurt de lecture performance een uur.  

Deze lecture performance kan zowel in het theater, in een boardroom als in een collegezaal gegeven worden.
Er is 3 x 2 meter aan ruimte nodig. 

De lecture performance kan als een eenmalig event geboekt worden of het kan de start zijn van een verandertraject.

Wat mensen zeggen over ‘Wisselgeld’:  

Vanaf de eerste minuut van Crystal haar performance ‘Wisselgeld’ voelde ik: let op, wees scherp; het is nu menens.

Ik heb ‘Alleen maar goedbedoelde mensen’ ook gezien en voelde bij mezelf schaamte over voorrechten die je hebt op basis van kleur en waar toevallig je wieg heeft gestaan. Het leverde confronterende maar verrijkende gesprekken op met medemensen in de zaal.

Bij ‘Wisselgeld’ is er geen ontsnappen aan; in schaamte wegkijken voldoet niet. Ik voelde vanuit mijn tenen dat ik in beweging moest komen, dingen in gang moest gaan zetten in mijn eigen omgeving. Een steunende medestander worden van mensen in mijn omgeving die racisme en discriminatie meemaken.

Als mens en als vertrouwenspersoon kan ik daar gelukkig ook concreet werk van maken. Ik heb veel geleerd van Crystal en neem dat mee in mijn dagelijkse werk.” 

Anne-Marie Nannen

Projectleider energie en vertrouwenspersoon

“Met Wisselgeld maakt Crystal Hassell een uitgesproken vervolg op Alleen maar goedbedoeldende mensen. Harde ervaringen worden afgewisseld met een liefdevolle uitreiking naar de ander, theorie en anekdotes wisselen elkaar af. Crystal stelt zich kwetsbaar én moedig op in deze nieuwe lecture performance. Ze zet de zaal aan het denken over de eigen werkpraktijken en vooral: over je individuele rol en verantwoordelijkheid daarin. Aanrader!” 

Noortje Kessels

Programmamaker Wintertuin en geestelijk verzorger in opleiding

Net als ‘Alleen maar goedbedoelende mensen’ is ‘Wisselgeld’ een mooie, openhartige, persoonlijke, ernstige maar ook grappige en gebalanceerde monoloog. Ik wou dat ik mijn aantekeningenschrift had meegenomen om de drie, vier wijsheden die het stuk lardeerden, op te schrijven om vaker te herlezen. Nu zit er niets anders op dan Wisselgeld nog eens te gaan kijken. En ik ken nog wel een paar onbewust-geprivilegieerden die ik mee zou willen nemen.” 

Joël Labadie

Tekstschrijver/ redacteur

In Wisselgeld neemt Crystal de toeschouwer mee in haar ervaring met alledaags racisme. De toon is kritisch alsook kwetsbaar. De lecture performance werkt confronterend, maar niet verlammend. Integendeel, de talloze voorbeelden in Wisselgeld sporen aan, om het (de volgende keer) beter te doen.

Felice Tauer

Beeldend therapeut

Mijn opdrachtgevers.