THEATER

Eerder werk

Theater maakt situaties invoelbaar

en kan een ander perspectief bieden.

 

Alleen Maar Goedbedoelende Mensen

In de lecture performance ‘Alleen Maar Goedbedoelende Mensen’ onderzoekt Crystal Hassell hoe goedbedoelende mensen, onbedoeld en soms ook ongemerkt, de plank volledig misslaan.

In pijnlijke, absurde maar realistische situaties zien we hoe ‘subtiel’ en ingrijpend alledaags racisme kan zijn.

De setting is simpel, theatermaker Crystal Hassell staat op het podium met haar verhaal. Zij transformeert door middel van mimiek, fysiek en intonatie en speelt diverse personages die zij tegenkwam in haar leven. Crystal vertelt over haarzelf, over haar afkomst en vooral over de reacties die dat teweegbrengt om haar heen. De monoloog is scherp, humoristisch en soms schrijnend.

De lecture performance ‘Alleen Maar Goedbedoelende Mensen’ biedt ruimte om in gesprek te gaan met elkaar. Het publiek wordt gestimuleerd om te reflecteren op eigen gedrag. Dit stelt hen in staat ruimer na te gaan denken en kijken.

Wat mensen zeggen over ‘Alleen Maar Goedbedoelende Mensen’:  

“Crystal heeft ons team ArtEZ Jazz & Pop aan de hand van de indringende monoloog ‘Alleen Maar Goedbedoelende Mensen’ en de daarop volgende discussie een eerste handvat gegeven om samen in de toekomst beter gefundeerd werk te kunnen maken van inclusie en diversiteit.” 

Michiel Braam

Head Jazz & Pop Arnhem, ArtEZ University of the Arts

Crystal geeft een haarscherpe reflectie op alledaags racisme en stunteligheid van de goedbedoelende, geprivilegieerde mens. Ze legt de vinger op de zere plek maar presteert het tegelijkertijd om het publiek niet van zich te vervreemden. Haar monoloog breekt de weg open voor nieuwe vormen van reflectie.” 

Mirka Farabegoli

Beeldend kunstenaar

“Geraakt worden én in beweging komen. Crystal weet je te raken met haar verhaal. Als je naar haar kijkt en luistert is het alsof je zelf in haar schoenen staat, een glimp ervaart van wat zij heeft ervaren en nog steeds ervaart. Maar daar houdt het niet op. Ze heeft ideeën hoe het anders kan én hoe jij daar aan mee kan doen. En dat wil je dan ook echt.”

Marleen van de Westelaken

Community Builder Ieder Talent Telt

“Crystal Hassell voerde haar solo “Alleen Maar Goedbedoelende Mensen” uit op onze beide campussen in het kader van de Dagen van de Antidiscriminatie 2022 van Rhine-Waal University of Applied Sciences. De solo toont verschillende autobiografische situaties met processen van uitsluiting. Met haar acteertalent weet Crystal het publiek in elke situatie onder te dompelen. Dit maakt de voorstelling zeer aangrijpend en inzichtelijk. Niet in de laatste plaats door de waardevolle discussies na de voorstelling werd duidelijk dat er bij iedereen in het publiek een denkproces op gang kwam. In een academische omgeving die de neiging heeft om te theoretiseren, is dit een bijzonder waardevolle en toegankelijke benadering van het complexe vraagstuk van racisme. Namens de universiteit dank ik Crystal uit de grond van mijn hart voor haar optredens.”

Katrin Ascani

Vertegenwoordiger en adviseur van de vicepresident voor internationalisering en diversiteit, Rhine-Waal University of Applied Sciences

“Crystal weet in haar monoloog als geen ander een helder licht te werpen op je eigen blinde vlekken en pijnlijke patronen in denken en handelen als het gaat om relaties met mensen die -om welke reden ook – anders zijn dan jij. Met haar eigen ervaringen, emoties en gedachten als vertrekpunt, maakt zij met haar krachtige kwetsbaarheid het onvoorstelbare voorstelbaar. Haar woorden komen voelbaar binnen en gunnen je een blik op de pijn, de barrières, de exclusie die zó in alle haarvaten verweven zit, dat je het zelf niet meer ziet.
Dan zijn er mensen nodig als Crystal, die haar eigen schrijnende ervaringen en wetenschappelijke kennis samensmeedt tot een sterke voorstelling met een krachtige, schurende en tegelijk uitnodigende toon. Die van een monoloog transformeert tot een dialoog, waarin waardevolle gesprekken voeding geven aan openheid, respect en verbinding van mens tot mens.” 

Annita van Betuw

Grafisch ontwerper en kunstenaar

“Crystal vertelt in haar voorstelling over herkenbare situaties en laat je tegelijkertijd de andere kant van het verhaal voelen.” 

Françoise Braun

Beeldend kunstenaar

“Een ontwapenende voorstelling waar ik maanden later nog op reflecteer.” 

Casper Teijgeler

Beeldend kunstenaar

“Het brede scala aan situaties van alledaags racisme liet ons als wit publiek op een goede manier even slikken. De metafoor van de fotograaf die Crystal in de discussie aanreikte was zo verhelderend dat we direct veranderingen in de taal van ons programma hebben aangebracht.” 

Iris Andriessen

Lector DOH, Fontys Hogeschool Pedagogiek

“Lachen, grinniken, brok in je keel. Crystal nam de bezoekers aan ons leeravontuur over hokjesdenken op een ontwapenende manier mee langs allerlei situaties van alledaags racisme. Op dat spectrum van grotesk naar heel subtiel stond voor iedereen wel ergens een spiegel om in te kijken.” 

Gert Bosgra

Community Builder Ieder Talent Telt

“Scherp, kritisch, intiem en open. Ik heb mijn hoofd en mijn hart moeten gebruiken, met veel plezier!”

B. Carrott

Stripauteur en illustrator

“Tijdens onze Docentendag heb ik je mogen zien performen. Op mij maakte het grote indruk. Sindsdien ben ik anders gaan kijken, en met meer aandacht, schoorvoetend zoals ik het toen noemde, de ander gaan benaderen. Alsof ik meer in staat ben dat onbekende deel van de ander te gaan zien.

Margriet

Docent

Mijn opdrachtgevers.