Deconstruct the box: whiteness

Bouwen aan een inclusieve toekomst

You had me at hello!

Wat is Deconstructing the box: whiteness?

Deconstructing the box: whiteness is een hybride training voor change agents en waardengedreven professionals die willen bouwen aan een inclusieve, rechtvaardige en diverse werkplek of bedrijf.

Of je nu net begint te leren over diversiteit en inclusie of al werkt als diversiteits en inclusie manager, deze stapsgewijze training geeft je alle tools en ondersteuning die je nodig hebt om je kennis, begrip en toepassing van antiracismepraktijken en -theorie in een stroomversnelling te brengen – waardoor je een hoop ongemakkelijke maar goedbedoelde en ongelijke situaties en gedrag bespaart.

Dit programma heeft mensen uit verschillende sectoren geholpen, van mensen die net beginnen tot diversiteits en inclusie professionals om een meer inclusieve, rechtvaardige en diverse werkplek op te bouwen en een blijvende positieve sociale impact te creëren. Ik zou vereerd zijn als ik jou ook kan helpen.

Stel je een leven voor dat gevuld is met meer…

Gemoedsrust                                         wetende dat je actief werkt aan een gelijkwaardigere en inclusievere wereld.

Vertrouwen                                                wetende dat je de taal hebt om racisme te herkennen en dat je in staat bent om het aan te pakken.

Verbinding                                                mensen mensen gaan graag een connectie met je aan omdat ze zich gewaardeerd en geïncludeerd voelen.

Don’t just think outside the box,

question the box!

Deconstruct the box: whiteness zal je helpen met…

;

01.

Vergroten van jouw kennis en begrip over het sociaal construct witheid en hoe het onze samenleving, de werkplek en je eigen leven beïnvloedt.

02.

Uitbreiden van jouw woordenschat om racisme te herkennen en aan te pakken.

03.

Ontwikkelen van uithoudingsvermogen dat je nodig hebt om duurzaam te bouwen aan inclusie.

04.

Je idealen en kennis over antidiscriminatie omzetten in actie.

05.

Transformeer de manier waarop je je als bondgenoot manifesteert en ga verder dan het oppervlakkige niveau en het stadium van performativiteit.

06.

Inspireren van anderen om je heen, op je werkplek en in je eigen leven om collectief te bouwen aan inclusie.

Over het programma:

Trainingen worden gegeven in wekelijkse Modules binnen een besloten Deconstruct the box: whiteness site. Je krijgt:

 

-Zes Modules van Deconstruct the Box: Whiteness videotraining

Bronnen en werkboeken per module
Live kick-off, trainingsdag op locatie

-Zes live online groepscoachgesprekken met Crystal Hassell

 

PLUS…

-Kleine accountability-groep
Bonus masterclasses
-Live op locatie wrap-up trainingsdag

De trainingsvideo’s zijn zes maanden voor je toegankelijk, je kunt de werkboeken downloaden en zijn voor altijd van jou.
Ga voor meer informatie over Deconstruct the box: whiteness om het lesprogramma te bekijken naar Programma | Academy Crystal Hassell

“Het grootste resultaat voor mij was dat ik me meer ging uitspreken in dagelijkse situaties.

Waar ik voorheen mezelf te onzeker en bang voelde, begon ik gewoon te doen, te oefenen.”

– B. Carrot 

Is Deconstruct the box: whiteness iets voor mij?

Als je wilt bouwen aan een meer inclusieve wereld en een duurzame positieve sociale impact wilt hebben:
JA, dan is dit programma iets voor jou!

Dit programma is voor mensen die zich willen committeren in het werken aan inclusie
en die begrijpen dat inclusie een proces is en voortdurende inzet vereist;
voor mensen die bereid zijn zichzelf en hun werkomgeving te bevragen om tot betere oplossingen te komen ;

en die weten dat ze deel uitmaken van zowel het probleem als de oplossing.

Kan ik ervaringen van eerdere deelnemers lezen?

JA! Klaar om geïnspireerd te raken? Bekijk de reviews van voorgaande Deconstruct the Box: whiteness studenten.

Ik voelde me vrij onzeker wat betreft de praktische aanpak van situaties waarin racisme in speelt (lees verder).

Wat is mijn rol als wit persoon in een gesprek, wanneer is het ‘goed’ om iets te zeggen, wanneer kan ik beter niks zeggen en de ruimte geven aan een persoon van kleur? In situaties voelde ik soms dat iets niet klopte, maar ik kon mijn vinger er niet precies op leggen, waardoor ik ook niet wist wat een juiste aanpak was.

Ik vond de cursus heel erg waardevol, ik heb veel geleerd (ook veel wat ik niet wist dat ik niet wist) 🙂 Het grootste resultaat voor mij was dat ik me meer ging uitspreken in dagelijkse situaties. Waar ik hiervoor mezelf te onzeker/ bang voelde, begon ik gewoon te doen, te oefenen. Dit kwam door het in de cursus leren over mijn verantwoordelijkheid en rol in de samenleving als wit persoon, en mijn kennis/ woordenschat uitbreiden waardoor ik me wat zekerder voelde om me uit te spreken.

We denken, als witte progressieve mensen, dat wij ‘genoeg doen’, of ‘genoeg weten’ over racisme en witte superioriteit. Dat is niet zo, en in deze cursus geleid door Crystal krijg je veel kennis, inzichten en ideeën hoe je ook praktisch kan handelen.

Crystal deelt niet alleen haar kennis maar ook haar gevoeligheid, humor en begrip voor de menselijke kant van fouten maken, falen, maar dan weer opstaan en doorgaan met anti-racisme werk. Ik voelde me op mijn gemak in de groep, Crystal faciliteert een ruimte waarin iedereen goed kan nadenken, delen en luisteren.

B. Carrott, Stripauteur en illustrator

Ik had geen idee hoeveel impact witheid heeft op onze samenleving en op mijn leven (lees verder).

Elke module van de training zat vol eye-openers en confrontatie. Heel waardevol hoe Crystal bij de online sessies een veilige plek wist te maken om het hierover te hebben.

Didi de Vries

De training Deconstruct the box whiteness kwam voor mij als geroepen (lees verder).

Geruime tijd houd ik me bezig met het onderwerp diversiteit en inclusie, maar ik realiseerde me steeds meer dat ik het erg moeilijk vond om de theorie in de praktijk om te zetten, zowel in mijn persoonlijke als mijn professionele wereld. Aan de slag gaan met het sociaal construct witheid leek me een zeer zinvolle start en dat was het ook. De training van Crystal gaf me veel nieuwe inzichten, over mijn blinde vlekken, privileges en handelen.
Wat me vooral is bijgebleven is dat inclusie niet alleen te bereiken is vanuit de theorie. We moeten veel meer van ons hoofd naar ons hart, ik zeker ook. En tegelijkertijd moed tonen en je uitspreken.
Crystal is een zeer deskundige trainer, die op een prettige maar ook scherpe manier
uitleg geeft, reageert en ingaat op vragen. Ik beveel deze training aan iedereen van harte aan die persoonlijke stappen wil zetten richting een meer inclusieve wereld.

Pauline Tuyll, Filmmaker

Door het volgen van deze cursus heb ik handvatten gekregen om door een wit kritische lens naar de wereld en mezelf te kijken (lees verder)..

Ik kan niet anders dan nu nog beter zien wat mijn privileges zijn en welke verantwoordelijkheden daarbij horen als wit persoon. De combinatie van theoretische en praktische tools zijn een goede en belangrijke basis om verder door te kunnen met dit onderwerp op meerdere lagen; witheid en racisme van/in mezelf, in mijn (werk)omgeving en op maatschappij-niveau. Daarbij is Crystal een zeer deskundige begeleider die zoiets complex als het sociaal construct witheid in duidelijke kleinere stukken heeft kunnen opknippen, zonder de complexiteit ervan -in jezelf, werk of maatschappij- uit het oog te verliezen. Ze beschikt daarbij over een onuitputtelijke bron aan kennis, inzichten en adviezen.

Vita Verwaaijen, Projectcoördinator in de klimaatsector.

Ik hoorde over deze cursus en voelde een noodzaak om mee te doen omdat ik ongemak voelde in situaties (lees verder)

waar ik racisme en discriminatie tegenkom, niet goed wist hoe te handelen,

en omdat ik het gevoeld had racisme niet goed te begrijpen en zien.

 

Een belangrijk leermoment was het leren over de manieren waarop racisme onbelicht blijft, en

om dat te herkennen en nu ook te kunnen benoemen. Een ander belangrijk leermoment was

toen ik wit privilege veel meer herkende. Ik heb de vocabulaire geleerd om racisme te

herkennen en aan te kaarten. Een heel prettige en leerzame start van een waardevolle reis

waarin ik me verder wil ontwikkelen om mijn stem te laten horen en mijn steun te laten zien

in de strijd voor/ op weg naar een wereld waarin alle mensen gezien en gehoord worden en

een gelijkwaardige plek hebben.

 

De modules zijn helder, ik ben echt aan het werk gezet, en de sfeer was open.

Mieke Koster

Mijn leerdoelen voorafgaand aan deze training waren: Kennis vergaren over witheid en wit privilege (lees verder).

 

En, mij in gesprekken met andere witte mensen zelfverzekerd voelen in het praten over onderwerpen als racisme en discriminatie.

Crystal heeft ons in brede zin kennis laten maken met wat wit privilege in houdt en waar en op welke manieren het zich allemaal manifesteert; in de wereld om ons heen en in onszelf. Ik ben me in vliegende vaart bewust geworden van hoe mijn witheid me gedurende mijn leven gevormd heeft en wat het me nog steeds op dagelijkse basis kost en oplevert. Het onherroepelijke effect van deze training is dat zodra de schellen eenmaal van je ogen zijn gevallen, je het niet meer kunt ontzien en dat een nieuwe wereld voor je opengaat. Mijn grootste eureka was de enorme reikwijdte van witheid ontdekken en de bijkomende schokkende realisatie hoe ontzettend onbewust ik mijzelf hiervan doorgaans ben. Net als dat inclusie niet gaat over het helpen van anderen maar over het helpen van jezelf als norm-groep om te veranderen.

Aan Crystal durf je alles te vragen wat je nooit durfde te vragen maar altijd al wilde weten. Met een enorme eerlijkheid heeft ze me steeds opnieuw geduldig en al toetsend laten zien hoe vaak ik goede bedoeling na goede bedoeling in mijn eigen valkuilen loop. En heb ik geleerd dat openheid en eerlijk zijn over al het werk dat ik als wit mens nog te doen heb ok is. En dat moedigt aan om zo ook in het leven te staan. Echt een goed zittende jas is het omgaan met (mijn eigen) wit privilege nog niet, maar ik trek haar in elk geval nu elke dag in elk geval even aan. Dit betekent dat ik steeds vaker de ruimte neem om me uit te spreken, ook als dat mij ongemak en de groep ongezelligheid oplevert. Ik heb omarmd dat ik het niet meteen goed hoef te doen. Dat iets doen, jezelf uitspreken, altijd beter is dan niets doen. Ik beveel deze cursus van harte aan aan alle witte mensen die al zich bezighouden met inclusie thematiek en die er klaar voor zijn zichzelf te veranderen.

Vera Nuiver, Projectleider Inclusie

Crystal, de broodnodige spiegel die je iedere witte persoon gunt. Geduldig kijkt ze met me mee (lees verder)

hoe ik van blinde vlek naar blinde vlek struikel. Eerlijk en duidelijk wijst ze waar het pijn doet en wat ik zelf zou kunnen doen om die pijn te verminderen. Waar witheid in het dagelijkse leven werkt door onzichtbaar te zijn (voor witte mensen), ligt het hier open en bloot op tafel, zodat we het kunnen bekijken, bevragen en proberen onze eigen rollen er in te herkennen.

 

Een aantal dingen die ik geleerd heb / aan het leren ben:

-beter en geduldiger te luisteren als het over mijn eigen witheid gaat, en niet onmiddellijk te reageren of in de verdediging te schieten;

-witte neutraliteit gebeurt ook in mijzelf, bijvoorbeeld als ik onbewust en terloops een universiteit als waardevrije plek benoem;

-goed nadenken over wie er geproblematiseerd wordt. Vaak proberen we de mensen te veranderen die de problemen ervaren, bijvoorbeeld door ‘extra hulp te bieden’, in plaats van dat we naar het systeem kijken dat de problemen veroorzaakt.

 

Door de wekelijkse bijeenkomsten en het huiswerk ben ik minder vrijblijvend en actiever dan voorheen bezig na te denken over witheid en hoe het mijn leven, mijn omgeving en de maatschappij doordrenkt en wat voor gevolgen dat heeft. Door de combinatie van theorie en praktijk, en het samen met de andere deelnemers nadenken en bespreken van die theorie en praktijk, krijg ik steeds kleine puzzelstukjes aangereikt waarover ik in de loop van de week verder kan nadenken en reflecteren op mezelf.

 

Doe jezelf een plezier en ga NU aan de slag met Crystal (en jezelf).

 

Marcel Bolech. Maatschappelijk werker.

De cursus heeft me geholpen om bewuster te zijn van mijn witte privilege en heeft me concrete handvaten aangereikt (lees verder)..

om antiracisme in de praktijk te brengen. Je leert hoe je eigen witte privilege tot blinde vlekken,
problematisch gedrag of denkbeelden kan leiden en hoe je dit patroon
kunt doorbreken. Ook ken ik nu bijvoorbeeld meer strategieen om
effectief te reageren op racistische opmerkingen of problematische
situaties. Ik vond het een heel goede leeromgeving omdat de onderwerpen
intersectioneel benaderd worden, waardoor ik als cursist goed kon
functioneren.

Femke, Vrijwilliger politiek café.

Niet twijfelen maar DOEN. Boek nu een vrijblijvend gesprek!

Wil je weten of mijn programma iets voor je is? Boek een vrijblijvend gesprek.

Wie geeft Deconstruct the box: whiteness?

Deconstruct the box: whiteness is gecreëerd en wordt geleid door Crystal Hassell, een trainer, theatermaker en bovenal een change agent. De prangende kwestie van structurele ongelijkheid drijft haar praktijk.

Ze is geïnspireerd door critical whiteness en door love ethics van bell hooks. Critical whiteness gaat over het sociaal construct witheid. Het is een studie over hoe witheid is ingebed in structuren en praktijken van de maatschappij -en hoe het macht en privileges oplevert, bevestigd en reproduceert voor witte mensen. Love ethics van bell hooks gaat over de transformerende kracht van liefde. bell hooks schrijft zes ingrediënten aan liefde toe: zorg, betrokkenheid, vertrouwen, kennis, respect en verantwoordelijkheid. Ze verbindt haar concept van liefde met werken aan inclusie. Deze beide theorieën hebben Crystals werk beïnvloed.

Mensen vragen Crystal altijd hoe ze werkt aan inclusie. Het antwoord is dat de twee bovenstaande theorieën de basis vormen van haar werk. Deze theorieën leert zij ook in Deconstruct the box: whiteness. Klaar om aan de slag te gaan?

Wanneer start Deconstruct the box: whiteness

Inschrijving voor Deconstruct the box: whiteness is nu open!

Datum, tijd. Kick-Off op locatie trainingsdag in of rondom Nijmegen (dit wordt later bekend gemaakt).
Datum, tijd Online Groeps Coachcall Module 1. 
Datum, tijd Online Groeps Coachcall Module 2. Datum, tijd Online Groeps Coachcall Module 3. Datum, week om werk in te halen indien nodig.

Datum, tijd Online Groeps Coachcall Module 4. Datum, tijd Online Groeps Coachcall Module 5. Datum, tijd Online Groeps Coachcall Module 6. 

Datum, week om werk in te halen, indien nodig.

Datum, tijd. Wrap-up op locatie trainingsdag in of rondom Nijmegen (dit wordt later bekend gemaakt).

Doe mee aan Deconstruct the box: witte mensen voordat de deuren sluiten.

Wat is DE INVESTERING?

“Crystal helpt je op een fijne manier om je denkkaders uit te breiden,

zonder dat je het gevoel hebt dat je de les wordt gelezen.

De gesprekken met Crystal voelen als een gelijkwaardige

samenwerking aan een inclusievere toekomst.” 

Annelien van Dam

Communicatie en Marketing, Drawing Centre Diepenheim

Ben jij er klaar voor?

“Het onherroepelijke effect van deze training is dat zodra de schellen eenmaal van je ogen zijn gevallen, je het niet meer kunt ontzien en dat een nieuwe wereld voor je opengaat.”

Vera Nuiver, Projectleider Inclusie, oud-deelnemer Deconstruct the box; whiteness

Veelgestelde vragen

Probeer in dit lijstje ook herkenbare bezwaren mee te nemen. Bijvoorbeeld ik vind het te prijzig of ik heb weinig tijd.

Het liefste wil ik mijn programma morgen al af hebben. Kan ik mijn eigen tempo bepalen?

Ja dat kan zeker! Stel dat je al zo snel mogelijk wil lanceren dan kunnen wij samen een planning maken om het ook echt haalbaar te maken. Ik denk wel dat het goed is om eerst te gaan lanceren en dat je daarna jezelf nog 1 a 2 maanden geeft om je programma te maken. Je lanceert dan alvast een earlybird kaartje voor je programma. Verder kan ik alle lessen voor je openzetten zodat je eigen tempo kunt bepalen. Je hebt ook levenslang toegang tot mijn programma.

Ik vind het nog best een dure investering. Kan ik dit bedrag terugverdienen?

Denk je dat je mijn programma weer kunt terugverdienen? Stel jij vraagt €500,- voor jouw programma dan heb je 6 deelnemers nodig. Ik ga je helemaal begeleiden met het bouwen en lanceren van jouw programma. Zelf verdien ik gemiddeld tussen de 10.000-15.000 euro per maand met mijn programma. Stel de vraag aan jezelf denk jij dat je mijn programma gaat terugverdienen?

Er staan mega veel programma's online. Waarom zou ik nu nog beginnen met een online programma?

Ik kreeg deze mooie quote van een deelnemer: “Ergens in de wereld zoekt iemand precies naar wat jij te bieden hebt.”. Er zullen vast al online programma’s zijn in jouw vakgebied. Maar jij bent als persoon uniek. Als jij echt je eigen unieke programma maakt wat helemaal bij jou als persoon past. Dan maakt het niet uit dat er nog duizenden online programma’s zijn. Geloof echt in je eigen superpower!

Wanneer zijn de online samenwerkdagen?

De online samenwerkdagen zijn meestal op maandag of dinsdag. Je kunt zelf bepalen wanneer je online aanschuift. 

Moet ik heel technisch zijn om een programma te kunnen bouwen?

Nee helemaal niet! Je hebt alleen je internetbrowser nodig en geen andere technische programma’s op je computer. Verder hoor ik van oud-deelnemers dat ik echt in jip & janneke taal uitleg. Iedereen snapt mijn video’s! 

Moet ik een ervaren ondernemer zijn om deel te nemen?

Nee natuurlijk niet! Ik heb ook veel startende ondernemers geholpen met mijn programma. Wat een groot voordeel voor starters is dat je ook toegang krijgt tot mijn websiteprogramma. Je kunt naast je online academie ook nog een droomwebsite bouwen! Waarom eerst jaren ploeteren? Terwijl je direct goed kunt beginnen! Ik ben fan als je nu al begint met online ondernemen :-)! 

Niet twijfelen maar DOEN. Boek nu een vrijblijvend gesprek!

Wil je weten of mijn programma iets voor je is? Boek een vrijblijvend gesprek.

Het is altijd goed om de mogelijkheid op je salespage te plaatsen om met jou in gesprek te gaan. Je kunt de onderstaande button linken naar je contactpagina op je website.